Assassin’s Creed Volgorde

Assassins Creed Volgorde

De volgorde van Assassin’s Creed is door de jaren heen steeds gecompliceerder geworden. Assassin’s Creed is uitgegroeid tot een multimediale serie die niet alleen games, maar ook tientallen comics, boeken en films beslaat. Bovendien spelen de meeste verhalen zich zowel in het verleden als in het heden af, waardoor zelfs voor ingewijden het soms lastig te volgen is. Daarom zetten wij de volgorde van Assassin’s Creed comics, boeken, films & series, en natuurlijk de games uiteen. Een Assassin’s Creed Tijdlijn dus.

De meeste Assassin’s Creed-verhalen hebben een dubbele tijdlijn (een historische en een moderne) en komen daarom twee keer in dit overzicht voor. We beginnen met alle historische periodes en zetten daarna alle moderne verhaallijnen op volgorde..

De Assassin’s Creed Volgorde is op te delen in de volgende tijdperken. Tijdperken met een ‘hoofdgame’ zijn dikgedrukt.

Dit artikel is bijgewerkt tot en met januari 2020

Griekse oudheid (5e eeuw voor huidige jaartelling)

Assassins Creed Volgorde Griekse Oudheid Kassandra

Het conflict tussen de Assassins en de Templars vindt zijn oorsprong in Griekse Oudheid, als de Cult of Kosmos onrust stookt tijdens de Peloponnesische Oorlog. De Cult of Kosmos kan beschouwd worden als een voorloper van de Templars. In Assassin’s Creed Odyssey gaat de Spartaanse Kassandra (de speler kan ook kiezen om met Alexios te spelen, maar Kassandra wordt als canon beschouwd) de strijd aan met deze sekte.

Kassandra’s verhaal

Oude Egypte (1e eeuw voor huidige jaartelling)

Assassins Creed Volgorde Oude Egypte Bayek

Ook in het Oude Egypte duikt een voorloper van de Templars op. In Assassin’s Creed Origins maakt de Order of the Ancients gebruik van de politieke instabiliteit in Egypte om vaults van Those Who Came Before te openen. Ze kruisen daarbij het pad van de lokale medjay Bayek en zijn vrouw Aya, die door toedoen van de Order hun zoon verliezen. Hun onderneming om wraak te nemen leidt uiteindelijk tot de oprichting van de Hidden Ones, een voorloper van de Assassins.

Bayek en Aya’s verhaal

Romeinse tijd (3e eeuw)

Assassins Creed Romeinse Tijd Aquilus

In de derde eeuw van onze huidige jaartelling geeft de Romeinse Aquilus (een vooruder van Desmond Miles) de voorgangers van de Templars een goede reden af en toe over hun schouder te kijken. Ook de Assassin Accipiter, voorouder van Desmond’s collega Jonathan Hawk leefde in die tijd. Hun verhaal lees je in de eerste drie comics van de Fransen Eric Corbeyran en Djilalli Defaux.

De moderne tijdlijn van deze comics valt volgens Ubisoft buiten het officiële canon van Assassin’s Creed. In de moderne tijdijn volgen we Desmond Miles, maar de gebeurtenissen komen niet allemaal overeen met wat in de games gebeurt. De historische tijdlijn rondom Aquilus is wél officieel canon.

Aquilus’ verhaal

Styrbjörn de Viking (10e eeuw)

In het young adult-boek Assassin’s Creed: Last Descendants – Fate of the Gods herbeleeft een groep tieners de herinneringen van hun voorouders, ten tijde van de strijd tussen Styrbjörn the Strong en de Deense koning Harald Bluetooth. Ze zoeken hier een stuk van de Trident of Eden.

Derde Kruistocht (1191)

Assassins Creed Volgorde Altair

De Derde Kruistocht is één van de belangrijkste perioden in de Assassin’s Creed-serie. Het is de periode waarin de eerste game Assassin’s Creed zich afspeelt. Hierin ontdekt de legendarische Assassin Altaïr Ibn-La’Ahad, voorouder van Desmond Miles, een cruciaal Piece of Eden en de Templar-samenzwering. Ook legt Altaïr de fundering van de Assassin-gilde zoals die de rest van de hele serie centraal staat. Het boek The Secret Crusade is op deze eerste game gebaseerd.

Altaïr Ibn-La’Ahad’s verhaal

Mongoolse verovering van China (1235-1279)

In het young adult-boek Assassin’s Creed: Last Descendants – Tomb of the Khan herbeleeft een groep tieners de herinneringen van hun voorouders, ten tijde van de Mongoolse verovering van China. Aan beide kanten van het conflict zoeken zij naar een stuk van de Trident of Eden.

Egypte (1257)

Assassins Creed Egypte El Cakr

In 1257 duikt in Egypte een Piece of Eden op: de Scepter van Isis. De nieuwe sultan zou het artefact gebruiken om de macht te grijpen en trekt hiermee de aandacht van zowel de Templars als de Assassins. Assassin Numa Al’Khamsin, net als Accipiter een voorouder van Jonathan Hawk, speelt in deze strijd een grote rol.

Vanwege de discrepanties tussen de eerdere delen van deze comicserie (met de Romein Aquilus) en de games, is onduidelijk of deze serie volledig canon is. De historische tijdlijn kunnen we waarschijnlijk veilig als canon beschouwen, gezien de historische tijdlijn van de eerdere comics ook canon zijn.

Numa Al’Khamsin’s verhaal

Honderdjarige Oorlog (begin 15e eeuw)

Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland groeit Jeanne D’Arc uit tot Franse volksheldin. Dit doet zij met behulp van het Sword of Eden, waarmee ze de Franse troepen naar de overwinning leidt. In het boek Assassin’s Creed: Heresy herbeleeft Abstergo-kopstuk Simon Hathaway de herinneringen van zijn voorouder Gabriel Laxart en vecht zij aan zij met Jeanne D’Arc.

Italiaanse Renaissance (1476 – 1524)

Assassins Creed Volgorde Ezio Auditore

Ten tijde van de Italiaanse Renaissance wordt casanova Ezio Auditore da Firenze tegen wil en dank meegesleurd in het conflict tussen de Assassins en Templars als zijn vader, een Assassin, wordt vermoord. Ezio, net als Altaïr een voorouder van Desmond, zou daarna de hoofdrol spelen in de games Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood en Assassin’s Creed: Revelations en de corresponderende boeken. Enkele korte filmpjes rondom Ezio en zijn familie maken zijn saga compleet.

In de comic Assassin’s Creed: Homecoming (in het Nederlands uitgegeven als Reünie) herbeleeft de assassin Charlotte De La Cruz de herinneringen van haar voorouder Giovanni Borgia, die op een gegeven moment ook Ezio Auditore da Firenze ontmoet. Ubisoft bracht ook enkele spin-offs uit die zich in deze periode afspelen, maar weinig raakvlak hebben met de hoofdgames.

Ezio Auditore da Firenze’s verhaal

Overig

Spaanse Inquisitie/ Granada Oorlog (1492)

Tijdens de Granada Oorlog in 1492 treedt Aguilar de Nerha toe tot de Assassins Brotherhood. Als kersverse Assassin moet hij Prins Ahmed de Granada beschermen en voorkomen dat de Templars hem iets aan kunnen doen.

Aguilar de Nerha’s verhaal

China (Ming Dynastie, 1526)

Assassins Creed China Shao Jun

Tijdens de Ming Dynastie grijpen de Templars de macht in China en dreigt de plaatselijke Brotherhood definitief ten onder te gaan. De laatste Assassin, Shao Jun, reist in Assassin’s Creed: Embers al af naar Europa om te trainen met de legendarische Ezio Auditore da Firenze. Shao Jun heeft de hoofdrol in de game Assassin’s Creed Chronicles: China en de daarop gebaseerde manga. Het alleen in China uitgebrachte boek The Ming Storm vertelt meer over Shao Jun.

Shao Jun’s verhaal

Spaanse verovering van het Inca-rijk (1534-1536)

In de comic Assassin’s Creed: Setting Sun (in het Nederlands uitgegeven als Zonsondergang) herbeleeft de assassin Charlotte De La Cruz de herinneringen van haar voorouder Quila ten tijde van de Spaanse verovering van het Inca-rijk.

Heksenprocessen van Salem (1692)

In de comic Assassin’s Creed: Trial by Fire (in het Nederlands uitgegeven als Vuurdoop) herbeleeft de assassin Charlotte De La Cruz de herinneringen van haar voorouder Tom Stoddard ten tijde van de Heksenprocessen van Salem.

Gouden Eeuw van de Piraterij en de Amerikaanse Revolutie (18e eeuw)

Assassins Creed Volgorde Pirate Kenway

In de Gouden Eeuw van de Piraterij en de aansluitende Amerikaanse Revolutie vervult de familie Kenway, allen voorouders van Desmond, een grote rol door aan beide kanten van het conflict tussen de Assassins en de Templars te strijden. De piraat Edward Kenway groeit zij aan zij met Edward “Blackbeard” Thatch uit tot grootste piraat van de Caribbean, zijn zoon Haytham voegt zich bij de Templars en kleinzoon Connor (of Ratonhnaké:ton) speelt op zijn beurt als Assassin een grote rol in de Amerikaanse Revolutie. Shay Cormac loopt in die periode over van de Assassins naar de Templars. Aveline de Grandpré strijdt tegen slavernij en haar pad kruist dat van Connor.

Deze saga begon met Assassin’s Creed III, gevolgd door Assassin’s Creed IV: Black Flag en Assassin’s Creed Rogue. Ook Assassin’s Creed III: Liberation en Assassin’s Creed: Freedom Cry spelen zich rond deze periode af. Deze games staan relatief los van elkaar en ook de boeken die zich in deze periode afspelen, vormen geen echt doorlopend verhaal, al hebben veel personages in meerdere games een rol.

Ubisoft bracht ook enkele mobiele games uit die zich in deze periode afspelen, maar weinig raakvlak hebben met de hoofdgames.

Edward Kenway’s verhaal

Shay Cormac’s verhaal

Connor’s verhaal

Aveline de Grandpré’s verhaal

 • Game: Assassin’s Creed III: Liberation

Overig

 • Game: Assassin’s Creed: Pirates
 • Game: Assassin’s Creed: Bloodsail

Franse Revolutie (eind 18e eeuw)

Assassin's Creed Volgorde Franse Revolutie Arno Dorian
Bij vrijwel elke revolutie spelen de Assassins en Templars een rol en dat is niet anders bij de Franse Revolutie eind 18e eeuw. In de game Assassin’s Creed: Unity zien we hoe Assassin Arno Dorian zich mengt in deze revolutie. Het gelijknamige boek vertelt ruwweg dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit de ogen van de vrouwelijke Templar Elise.

Arno Dorian’s verhaal

Haïti (1791)

In de comic Assassin’s Creed: The Chair, die in 2016 gratis werd weggegeven vanwege Free Comic Book Day, duikt in Haïti een boek op dat in de belangstelling staat van zowel de Templars als de Assassins. De Assassin Elsie probeert dit boek in handen te krijgen en de hedendaagse Assassin Charlotte de la Cruz herbeleeft haar herinneringen.

 • Comic: Assassin’s Creed: Assassins – The Chair

Libië (1805)

In de comic Assassin’s Creed: Templars – Cross of War strijden Assassins en Templars in Tripoli om de Koh-i-Noor. Cross of War is een voortzetting van Black Cross, hoewel de historische tijdlijn van Black Cross zich pas in 1927 afspeelt.

 • Comic: Assassin’s Creed: Templars 2 – Cross of War

India (1839-1841)

Assassins Creed India Brahman

De strijd tussen de Assassins en Templars bereikt in de 19e eeuw ook India. Hier regeert de Maharadja Ranjit Singh, bezitter van de Koh-i-Noor. Dit schitterend juweel heeft bijzondere eigenschappen en wisselt daarom meerdere keren van eigenaar. De Assassin Arbaaz Mir, wiens verhaal we ontdekken dankzij Abstergo-medewerker Jot Soora, speelt een grote rol in de strijd om dit object.

Arbaaz Mir’s verhaal

Dienstplichtrellen in New York (1863)

In het young adult-boek Assassin’s Creed: Last Descendants herbeleeft een groep tieners de herinneringen van hun voorouders, ten tijde van de Dienstplichtrellen in New York in 1863. Ze zoeken hier een stuk van de Trident of Eden.

Industriële Revolutie (eind 19e eeuw)

Assassins Creed Volgorde Industriele Revolutie Syndicate

Aan het eind van de Industriële Revolutie dreigen de Templars de macht over te nemen in Londen – en daarmee het complete Britse rijk. De Indische Henry Green, geboren als Jayadeep Mir en zoon van Arbaaz Mir, roept daarom in Assassin’s Creed Syndicate de hulp in van tweeling Jacob en Evie Frye om samen de strijd aan te gaan met de Templars in de Engelse hoofdstad. Het boek Assassin’s Creed: Underworld dient deels als prequel. Het volgt Henry Green tijdens een opdracht voorafgaand aan de gebeurtenissen uit Syndicate, en vertelt vervolgens de gebeurtenissen uit de game vanuit Green’s perspectief. De comic Assassin’s Creed: Last Descendants – Locus, onderdeel van de young adult-serie Last Descendants, speelt zich ook af in dit tijdperk, als hoofdpersoon Tommy Greyling samenwerkt met Evie Frye en Henry Green.

Jacob en Evie Frye’s verhaal

Russische Revolutie (omstreeks 1900)

Assassins Creed Russische Revolutie Nikolai Orelov

Aan de vooravond van de Russische Revolutie jaagt Assassin Nikolai Orelov op een Piece of Eden dat in het bezit is van Tsaar Alexander III. Door zijn strijd tegen de Tsaar helpt Orelov, voorouder van Daniël Cross, de Bolsjewieken en speelt daardoor een grote rol in de Russische Revolutie. Orelov komt in contact met significante personen als Lenin en Nikola Tesla.

Nikolai Orelov’s verhaal

Bloedbad in Shanghai (1927)

In de comic Assassin’s Creed: Templars – Black Cross is een templar onder de naam Black Cross actief in China. Op dat moment breekt daar ook het Bloedbad in Shanghai (Shanghai massacre) uit.

 • Comic: Assassin’s Creed: Templars 1 – Black Cross
 • Comic: Assassin’s Creed: Templars – Great Wall

Tweede Wereldoorlog

Assassins Creed Tweede Wereldoorlog Eddie Gorm

Tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenteren de nazi’s met Pieces of Eden en creëeren daarbij een voorloper van de Animus. Met ‘Die Glocke’ verwachten ze door de tijd te kunnen reizen, maar herbeleven in feite herinneringen. Met dezelfde machine proberen ook de Amerikanen door de tijd te reizen, zonder succes. De Assassin Eddie Gorm is betrokken bij het uitschakelen van ‘Die Glocke’.

Eddie Gorm’s verhaal

Vietnamoorlog

Assassins Creed Vietnamoorlog Aleksei

Tijdens de Vietnam-oorlog opereert de Assassin Alekseï Gavrani aan de frontlinie. Als onderdeel van de Bloodstone Unit, een groep Assassins in het Amerikaanse leger, wordt hij geconfronteerd met corruptie binnen de Creed. Hij vecht in Vietnam onder andere samen met Julia Gorm, dochter van Eddie Gorm, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was als Assassin.

Alekseï Gavrani’s verhaal

Volgorde Assassin’s Creed-serie in de Moderne tijd

In de moderne tijd vieren de Templars hoogtijdagen en moeten de Assassins zich beperken tot een heuse guerrillaoorlog. Het is de periode die we in de games vooral kennen dankzij Desmond Miles. De nakomeling van onder andere Altaïr, Ezio en Connor is zonder twijfel het belangrijkste personage uit de moderne tijd, maar zeker niet de enige.

Binnenkort meer over de moderne tijdlijn van Assassin’s Creed. In deze periode speelt zich de comicserie Uprising af.

Nog onbekend

Bij Assassin’s Creed-projecten die nog in ontwikkeling zijn, is niet altijd bekend wanneer ze zich afspelen. Er is bijvoorbeeld een TV-serie, mogelijk een animatieserie van Assassin’s Creed in ontwikkeling. Deze serie verschijnt mogelijk op Netflix. Inhoudelijke info over de serie is nog niet bekend.

 • Film: Assassin’s Creed TV Series

Overige spin-offs

Door de jaren heen zijn er ook nog een handvol spin-off media verschenen die doorgaans putten uit meerdere tijdstippen en niet of nauwelijks tot het officiële canon behoren. Voor de volledigheid noemen we ze toch.

 • Game: Assassin’s Creed: Memories
 • Game: Assassin’s Creed: Rebellion
 • Game: Assassin’s Creed: Recollection

Deze Assassin’s Creed Volgorde is met zoveel mogelijk zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat er een foutje in onze chronologische volgorde is geslopen. Ben jij een nog grotere Assassin’s Creed-fan dan wij? Neem dan even contact met ons op en vertel wat we fout hebben gedaan!