Assassin’s Creed Volgorde

Assassins Creed Volgorde

De volgorde van Assassin’s Creed is door de jaren heen steeds gecompliceerder geworden. Assassin’s Creed is uitgegroeid tot een multimediale serie die niet alleen games, maar ook tientallen comics, boeken en films beslaat. Bovendien spelen de meeste verhalen zich zowel in het verleden als in het heden af, waardoor zelfs voor ingewijden het soms lastig te volgen is. Daarom zetten wij de volgorde van Assassin’s Creed comics, boeken, films en natuurlijk de games uiteen. Een Assassin’s Creed Tijdlijn dus.

De meeste Assassin’s Creed-verhalen hebben een dubbele tijdlijn (een historische en een moderne) en komen daarom twee keer in dit overzicht voor. We beginnen met alle historische periodes en zetten daarna alle moderne verhaallijnen op een chronologisch rijtje.

Dit artikel wordt geupdate en is nog niet compleet. Wel staan de belangrijkste games en andere media in het overzicht.

Griekse oudheid (5e eeuw voor huidige jaartelling)

Assassins Creed Volgorde Griekse Oudheid Kassandra

Het conflict tussen de Assassins en de Templars vindt zijn oorsprong in Griekse Oudheid, als de Cult of Kosmos onrust stookt tijdens de Peloponnesische Oorlog. De Cult of Kosmos kan beschouwd worden als een voorloper van de Templars. In Assassin’s Creed Odyssey gaat de Spartaanse Kassandra (de speler kan ook kiezen om met Alexios te spelen, maar Kassandra wordt als canon beschouwd) de strijd aan met deze sekte.

Kassandra’s verhaal

 • Assassin’s Creed Odyssey
  • Assassin’s Creed Odyssey

Oude Egypte (1e eeuw voor huidige jaartelling)

Assassins Creed Volgorde Oude Egypte Bayek

Ook in het Oude Egypte duikt een voorloper van de Templars op. In Assassin’s Creed Origins maakt de Order of the Ancients gebruik van de politieke instabiliteit in Egypte om vaults van Those Who Came Before te openen. Ze kruisen daarbij het pad van de lokale medjay Bayek en zijn vrouw Aya, die door toedoen van de Order hun zoon verliezen. Hun onderneming om wraak te nemen leidt uiteindelijk tot de oprichting van de Hidden Ones, een voorloper van de Assassins.

Bayek’s verhaal

 • Assassin’s Creed: Desert Oath
 • Assassin’s Creed Origins

Aya’s verhaal

 • Assassin’s Creed Origins

Romeinse tijd (3e eeuw na Chirstus)

Assassins Creed Volgorde 1

De oudste Assassins vinden we terug in de Romeinse tijd. Desmond’s voorouder Aquilus geeft de voorgangers van de Tempeliers al in de derde eeuw na Christus een goede reden af en toe over hun schouder te kijken. Ook de Assassin Accipiter, voorouder van Desmond’s collega Jonathan Hawk leefde in die tijd. Hun verhaal lees je in de eerste drie comics van de Fransen Eric Corbeyran en Djilalli Defaux.

Het is onduidelijk in hoeverre deze periode echt onderdeel uitmaakt van de Assassin’s Creed-canon. Onder andere Aquilus wordt wel genoemd in de officiële Assassin’s Creed-encyclopedie, maar er zijn flinke discrepanties tussen de moderne verhaallijnen van de comics van Corbeyran en Defaux, en de games. Zo heeft Subject 16 in de comics een heel ander lot dan in Assassin’s Creed: Revelations. Er zijn geen games die zich afspelen in de Romeinse tijd.

Personage: Aquilus

Derde Kruistocht (1191)

Assassins Creed Volgorde 2

De Derde Kruistocht is één van de belangrijkste perioden in de Assassin’s Creed-serie. Het is de periode waarin de eerste game Assassin’s Creed zich afspeelt. Hierin ontdekt de legendarische Assassin Altaïr Ibn-La’Ahad, voorouder van Desmond Miles, een cruciaal Piece of Eden en de Templar-samenzwering. Ook legt Altaïr de fundering van de Assassin-gilde zoals die de rest van de hele serie centraal staat. Het boek The Secret Crusade en de film zijn op deze eerste game gebaseerd.

Personage: Altaïr Ibn-La’Ahad

 • Assassin’s Creed: Altaïr’s Chronicles
 • Assassin’s Creed
  • Assassin’s Creed: The Secret Crusade
 •  Assassin’s Creed Bloodlines

Egypte (1257)

Assassins Creed Volgorde 3

In 1257 duikt in Egypte een Piece of Eden op: de Scepter van Isis. De nieuwe sultan zou het artefact gebruiken om de macht te grijpen en trekt hiermee de aandacht van zowel de Tempeliers als de Assassins. Assassin Numa Al’Khamsin, net als Accipiter een voorouder van Jonathan Hawk, speelt in deze strijd een grote rol.

Vanwege de discrepanties tussen de eerdere delen van deze comicserie (met de Romein Aquilus) en de games, is onduidelijk of deze serie volledig canon is. Er zijn geen games die zich in deze periode afspelen.

Personage: Numa Al’Khamsin

 • Assassin’s Creed 4 – Hawk
 • Assassin’s Creed 5 – El Cakr
 • Assassin’s Creed 6 – Leila

Italiaanse Renaissance (1476 – 1524)

Assassins Creed Volgorde 4

Ten tijde van de Italiaanse Renaissance wordt casanova Ezio Auditore da Firenze tegen wil en dank meegesleurd in het conflict tussen de Assassins en Templars als zijn vader, een Assassin, wordt vermoord. Ezio, net als Altaïr een voorouder van Desmond, zou daarna de hoofdrol spelen in de games Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood en Assassin’s Creed: Revelations en de corresponderende boeken. Enkele korte filmpjes rondom Ezio en zijn familie maken zijn saga compleet.

Personage: Ezio Auditore da Firenze

 

China (1526)

 • Assassin’s Creed Chronicles: China

Amerikaanse Revolutie/Gouden Eeuw van de Piraterij (18e eeuw)

Assassins Creed Volgorde 5

In de Gouden Eeuw van de Piraterij en de aansluitende Amerikaanse Revolutie vervult de familie Kenway, allen voorouders van Desmond, een grote rol door aan beide kanten van het conflict tussen de Assassins en de Templars te strijden. De piraat Edward Kenway groeit zij aan zij met Edward “Blackbeard” Thatch uit tot grootste piraat van de Caribbean, zijn zoon Haytham voegt zich juist bij de Templars en kleinzoon Connor (of Ratonhnaké:ton) speelt als Assassin een grote rol in de Amerikaanse Revolutie. Deze saga begon met Assassin’s Creed III, gevolgd door Assassin’s Creed IV: Black Flag en Assassin’s Creed Rogue. Ook Assassin’s Creed III: Liberation en Assassin’s Creed: Freedom Cry spelen zich rond deze periode af. Deze games staan relatief los van elkaar en ook de boeken die zich in deze periode afspelen, vormen geen echt doorlopend verhaal
 • Blackbeard: The Lost Journal
 • Assassin’s Creed IV: Black Flag (Game)
  • Assassin’s Creed: Black Flag (Boek)
 • Assassin’s Creed: Rogue
 • Assassin’s Creed III
  • Assassin’s Creed: Forsaken
 • Assassin’s Creed III: Liberation

Franse Revolutie (eind 18e eeuw)

Assassins Creed Volgorde 6

Bij vrijwel elke revolutie spelen de Assassins en Templars een rol en dat is niet anders bij de Franse Revolutie eind 18e eeuw. In de game Assassin’s Creed: Unity zien we hoe Assassin Arno Dorian zich mengt in deze revolutie. Het gelijknamige boek vertelt ruwweg dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit de ogen van de vrouwelijke Templar Elise.

 • Assassin’s Creed: Unity
  • Assassin’s Creed: Unity (Boek)

India (1839)

Assassins Creed Volgorde 7

De strijd tussen de Assassins en Templars reikt zelfs tot India. Hier regeert de Maharadja Ranjit Singh, bezitter van de Koh-i-Noor, een schitterend juweel met bijzondere eigenschappen. De Assassin Arbaaz Mir, wiens verhaal we ontdekken dankzij Abstergo-medewerker Jot Soora, speelt een grote rol in de strijd om dit object.

Assassin’s Creed Brahman is onderdeel van de serie gemaakt door Karl Kerschl en Cameron Stewart. Deze serie, waar ook de Nikolai Orelov-saga (zie verderop in de tijdlijn) onderdeel van is, zijn in tegenstelling tot de Corbeyran/Defaux-serie, volledig canon.

Personage: Arbaaz Mir

 • Assassin’s Creed: Brahman
 • Assassin’s Creed Chronicles: India

Industriële Revolutie (eind 19e eeuw)

 • Assassin’s Creed: Syndicate
 • Assassin’s Creed: Underworld

Russische Revolutie (omstreeks 1900)

Assassins Creed Volgorde 8

Aan de vooravond van de Russische Revolutie jaagt Assassin Nikolai Orelov op een Piece of Eden dat in het bezit is van Tsaar Alexander III. Door zijn strijd tegen de Tsaar helpt Orelov, voorouder van Daniël Cross, de Bolsjewieken en speelt daardoor een grote rol in de Russische Revolutie. Orelov komt in contact met significante personen als Lenin en Nikola Tesla.

De Kerschl/Stewart-serie waar de Orelov-comics onderdeel van uitmaken, zijn volledig canon. Zijn voorouder Daniël Cross speelt zelfs een rol in Assassin’s Creed III. Er zijn geen games die zich afspelen ten tijde van de Russische Revolutie.

Personage: Nikolai Orelov

Moderne tijd (1998 – heden)

Assassins Creed Volgorde 9

In de moderne tijd vieren de Templars hoogtijdagen en moeten de Assassins zich beperken tot een heuse guerrillaoorlog. Het is de periode die we in de games vooral kennen dankzij Desmond Miles. De nakomeling van onder andere Altaïr, Ezio en Connor is zonder twijfel het belangrijkste personage uit de moderne tijd, maar zeker niet de enige.

In 1998 al herinnert Daniël Cross zonder tussenkomst van een Animus zich het leven van zijn voorouder Nikolai Orelov, Assassin tijdens de Russische Revolutie. Vervolgens wordt Desmond Miles in 2012 door Abstergo ontvoerd en herbeleeft hij de levens van Altaïr, Ezio en Connor/Ratonhnhaké:ton in Assassin’s Creed, Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed: Brotherhood, Assassin’s Creed: Revelations en Assassin’s Creed III, maar, als we de Corbeyran/Defaux-serie als canon mogen beschouwen, ook die van de Romein Aquilus. Ook Jonathan Hawk duikt, volgens diezelfde discutabele comicserie, in de geschiedenis van de Romein Accipiter en de Egyptenaar El Cakr. Rond 2013 heeft Abstergo een entertainmenttak opgericht, wat resulteert in het speelbare avontuur van Edward Kenway in Assassin’s Creed IV: Black Flag. De Indiase programmeur Jot Soora werkt aan een soortgelijk entertainmentproduct van Abstergo en stuit zo op het leven van de Indiase Assassin Arbaaz Mir. Het handboek Abstergo Entertainment: Employee Handbook geeft een extra kijkje achter de schermen bij Abstergo’s entertainmenttak.

De boeken gebaseerd op de games bevatten geen ‘moderne’ verhaallijn en komen daarom niet in het volgende overzicht voor.

Personage: Daniël Cross (1998)

Personage: Desmond Miles (2012/2013)

Personage: Jonathan Hawk (2012/2013)

Personage: Jot Soora (2013)

 • Assassin’s Creed: Brahman

Overig

 • Abstergo Entertainment: Employee Handbook