Tomb Raider

Tomb Raider

In 1996 verscheen de eerste Tomb Raider, ontwikkeld door Core Design en uitgegeven door Eidos. In Tomb Raider maakten we kennis met schattenjaagster Lara Croft, die de hele wereld afreist opzoek naar verloren schatten. Na enkele teleurstellende games was het aan de nieuwe ontwikkelaar Crystal Dynamics om de serie er weer bovenop te helpen. Sinds 2009 zijn Crystal Dynamics, Eidos en de serie Tomb Raider eigendom van Square Enix.

In de games reist Lara Croft de hele wereld af opzoek naar verloren schatten. Van New York tot Tiwanaku en van de Noordelijke Poolcirkel tot Anghor Wat, Lara heeft er voet neergezet. Echt een duidelijke volgorde in de games is er niet. Hoewel de eerste Tomb Raiders allemaal vervolgen op elkaar waren, werd met Legends in 2006 een nieuwe serie gestart. In 2012 krijgt de serie opnieuw een reboot, met Tomb Raider.

Tomb Raider is echter een veel grotere mediafranchise dan de games doen vermoeden. Het bekendst buiten de games om, zijn de Hollywoodfilms met Angelina Jolie als Lara Croft. In de jaren ’90 verschenen er ook comics en er waren zelfs diverse achtbanen op de wereld die de naam Tomb Raider droegen, hoewel een deel hiervan alweer een nieuwe naam hebben gekregen.

Een volledig gealfabetiseerd overzicht van alle media binnen het Tomb Raider-universum:
[subpages depth=”2″]

Geef een reactie