The Legend of Zelda

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda is een serie van de hand van Shigeru Miyamoto waarvan het eerste deel verscheen in 1986 voor de NES. Na het succes hiervan verschenen er al snel meerdere delen voor verschillende Nintendo-spelcomputers en handhelds. Bijna alle Zelda-games worden ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo, met als enige uitzondering een klein aantal handheld-titels die door derde partijen zijn ontwikkeld.

Bijna alle games in het The Legend of Zelda universum staan verhaaltechnisch los van elkaar en gaan ieder over verschillende incarnaties van Link. De games spelen zich meestal af in Hyrule, dat geregeerd wordt door onder andere Prinses Zelda. Volgens de legende duikt er een slechterik op, meestal vertolkt door de schurk Ganon, die Hyrule vervloekt en de prinses ontvoerd. Door een reeks aan gebeurtenissen wordt de jonge Link hierbij betrokken en ontdekt hij zijn rol in de legende. Deze opbouw staat als basis voor bijna alle The Legend of Zelda games, en vaak wordt alleen de setting of de rol van bepaalde figuren vervangen.

Van The Legend of Zelda zijn een aantal korte comics verschenen in 1990, uitgegeven door Valiant Comics, het moederbedrijf van het Nintendo Comics System. Ook is er in het Amerikaanse blad Nintendo Power gedurende een jaar een comic van het spel A Link to the Past gepubliceerd. Vervolgens werd er in 1998 een comic van Ocarina of Time gepubliceerd in het Duitse Club Nintendo Magazine, dat later vertaald werd naar het Nederlands.

Vanaf 1999 werkt het manga-duo Akira Himekawa, bestaand uit A. Honda en S. Nagano, aan diverse manga gebaseerd op meerdere Zelda-games. Sinds 2008 werkt uitgever Viz Media aan de officiële Engelse vertalingen van de mangaserie.

Een volledig gealfabetiseerd overzicht van alle media binnen het Zelda-universum:
[subpages depth=”2″]