Doom

Doom

Doom is een serie first-person shooters, waarvan het eerste deel in 1993 verscheen. De games werden ontwikkeld door id Software en verschenen aldoor oorspronkelijk op PC, hoewel er talloze ports zijn verschenen voor vele consoles, waaronder de Gameboy Advance, de originele Xbox en de Xbox 360. Er zijn ook enkele RPG’s gemaakt voor mobiele platformen, gebaseerd op Doom. 

De games spelen zich af in de toekomst. Wanneer wetenschappers op Phobos, een van de manen van Mars, een teleportatieportaal ontwikkelen en testen, openen zij per ongeluk een portaal naar de hel en wordt Phobos  overstroomd door demonen. In de games bestuurt de speler iedere keer een marinier zonder naam, een van de weinige overlevenden van de ramp. In 2004 verscheen Doom 3, waarmee de serie opnieuw werd begonnen. Op diverse punten week id Software af van het verhaal uit de games die verschenen in de jaren ’90, zo werd de portaal geopend op Mars in plaats van Phobos.

In de jaren ’90 verschenen enkele comics, gebaseerd op de oude games. In 2005 verscheen een film, losjes gebaseerd op het universum en eind jaren ’00 verschenen enkele boeken, gebaseerd op het universum van Doom 3.

Een volledig gealfabetiseerd overzicht van alle media binnen het Doom-universum:
[subpages depth=”2″]

Geef een reactie