BvG: Komt met Prometheus ook een nieuwe Metroid?

Komt met Prometheus ook een nieuwe Metroid?

Elke maand wisselen we een artikel uit met de website Bureau voor Gamers, een gamesblog dat zich bewust niet richt op de normale gamejournalistiek, maar op zoek gaat onbekende pareltjes en achtergrondinformatie. Ditmaal wordt er gespeculeerd over de inhoud van een nieuwe Metroid-game.

Het is een algemeen bekend feitje dat de originele Metroid game gebaseerd is op Ridley Scotts hitfilm Alien, uit 1979. In zowel de film als in het spel gaat een vrouwelijke hoofdrolspeler – iets wat voor die tijd voor zowel films als games heel bijzonder was – in de verre toekomst in haar eentje de strijd aan met buitenaards gespuis. Eén van de eindbazen uit Metroid, Ridley, is zelfs vernoemd naar regisseur Ridley Scott. Wat echter minder gamers weten, is dat de échte Metroid vervolgen (de Prime spin-off dus niet meegerekend) ook een grote link hebben met latere Alien films. Betekent dit dat Scotts volgende film in de serie, Prometheus, ook een nieuw Metroid avontuur met zich meebrengt?

Laten we het kort houden en alleen de kern van de Metroid games en Alien films bespreken. In Metroid II gaat Samus naar de Metroid thuisplaneet (SR-388) om zoveel mogelijk van de gevaarlijke wezens te doden en uiteindelijk hun koningin te vermoorden. In Aliens (het vervolg op Alien) gaat Ripley naar de Alien thuisplaneet (LV-436) om zoveel mogelijk van de gevaarlijke wezens te doden en uiteindelijk hun koningin te vermoorden. In Super Metroid blijkt Samus een band te hebben met één van de Metroids, die zich uiteindelijk opoffert om Samus te redden. In Alien 3 blijkt Ripley een band te hebben met de Aliens en offert ze zichzelf uiteindelijk op. In Metroid Fusion krijgt Samus een ongeluk en wordt ze in leven gehouden door haar DNA te fuseren met Metroid DNA. In Alien: Resurrection is Ripley weer tot leven gewekt, maar blijkt dat haar DNA gefuseerd is met dat van de Aliens. En dan hebben we het alleen nog maar over de grote lijnen; ook op microniveau zijn talloze parallellen trekken. Kortom: beide series hebben meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ondanks het feit dat Nintendo inmiddels een vijfde Metroid game (Other M) op de markt heeft gebracht – Scott liet dat vervolg wel heel erg lang op zich wachten – is nog steeds niet duidelijk wat er met Samus zal gebeuren na de gebeurtenissen in Metroid Fusion. Ze heeft het onderzoeklaboratorium met (vermoedelijk) de laatste Metroid opgeblazen en wordt nu gezocht voor deze “misdaden”. Het is natuurlijk mogelijk dat Nintendo afwacht hoe het met de Alien serie gaat. Niet omdat ze zo graag willen na-apen, maar puur vanwege dat kleine beetje fanservice dat ze nog kunnen bieden. Helaas voor ons (en voor Samus) zit een nieuwe Alien film er voorlopig nog niet in.

Wel komt Ridley Scott deze maand nog met een spin-off, Prometheus, waarin enkele gebeurtenissen voorafgaand aan de originele Alien film duidelijk worden gemaakt. Wat ons betreft is dit een goede kans voor Nintendo om ook een Metroid prequel op de markt te brengen. Hoe komt Samus aan al haar gear? (Het is duidelijk dat het van de Chozo afkomstig is, maar dat verhaal is nooit “vergamed”.) En waarom voeren de Space Pirates een oorlog met Metroids? Het verhaal achter Prometheus blijft voor nu een groot raadsel (zitten er überhaupt wel Aliens in de film?), dus écht lekker speculeren gaat helaas nog niet zo makkelijk. We zien het echter wel als een goed excuus voor Nintendo om gewoon nog een nieuwe Metroid game, voor de Wii U of de 3DS, te gaan ontwikkelen. Dat hebben wij fans wel verdiend, toch?

Geef een reactie