BvG: Botanicula is een absoluut meesterwerk

Botanicula is een absoluut meesterwerk

Elke maand wisselen we een artikel uit met de website Bureau voor Gamers, een gamesblog dat zich bewust niet richt op de normale game journalistiek, maar op zoek gaat onbekende pareltjes en achtergrondinformatie. Ditmaal een recensie van Botanicula, een onverwacht toppertje.


De titel van deze review verraadt het al; het nieuwste, doch onbekende spel van Amanita Design is één van de beste titels van dit moment. Eerder verraste de kleine, Tsjechische studio ons al met Machinarium, een point ’n click game die zowel qua muziek als qua uitstraling een betoverende werking op ons had. Ondanks het feit dat Machinarium weinig naamsbekendheid verwierf, sprak de internationale pers vol lof over het ondergesneeuwde klikspelletje. Nu, dik twee jaar later, komt men terug met een soortgelijke game voor Windows, Mac én Linux. En het mooiste is dat Amanita zichzelf wederom heeft weten te overtreffen!

Botanicula is mooi, stijlvol, humoristisch en spannend! Het is een ervaring die je nog lang bij zal blijven. En dat is bijzonder, want tussen alle generieke actiegames van dit moment vind je weinig titels die je je over tien jaar nog zult herinneren. Deze review bulkt dan ook niet voor niets van het beeldmateriaal; de prachtige, rustgevende omgevingen en de grappige personages zijn namelijk stuk voor stuk onderdeel van de unieke Botanicula-ervaring. Klik op de screens aan en bekijk het filmpje, want zulke kunst is lastig met woorden te beschrijven.

Het verhaal van Botanicula draait om een groepje van vijf hulpeloze wezentjes (een zaadje, een paddenstoel, een takje, een vlieg en een pit) die een avontuur beleven in een grote boom. Gedurende het spel komen ze talloze andere beestjes tegen en moeten ze allerlei puzzels oplossen om uiteindelijk de boom te redden van de buitengewoon moordlustige en boomvernietigende spinnen. De boom is namelijk een prachtig, levend organisme dat je puur al vanwege de mooie, gevarieerde vormgevingen en de vele geestige bewoners in bescherming wil nemen tegen de kwaadaardige monsters.

Op elk scherm valt wat te beleven; zo bewegen de blaadjes van de boom als je ze met de cursor aanraakt en springen kleine beestjes weg naarmate je dichterbij komt. Klik in de rondte en verbaas je over de details die Botinucale te bieden heeft. Zoals bij elke point ’n click game is het de bedoeling om alle schermen te doorlopen en het eind van het spel te bereiken. Dit doe je door voorwerpen te verzamelen en ze op de juiste plek af te leveren. Zo moet je in het begin bijvoorbeeld vleugels verzamelen voor een grote vlieg, zodat hij verder kan vliegen en de weg niet meer verspert. Om de vleugels te pakken te krijgen moet je een stuk van de boom verkennen, puzzels oplossen en simpele spelletjes spelen. Hierbij kan je gebruik maken van de verschillende eigenschappen van de personages. Zo kan de één vliegen en is de ander reuzesterk. In tegenstelling tot andere point ’n click games is Botanicula redelijk eenvoudig, dus je zult vrijwel niet vast komen te zitten. Toch is dit absoluut niet erg; Botanicula blijft hierdoor namelijk een vlotte, verrasende game die je toch flink wat uurtjes weet te vermaken.

Naast de mooie, getekende, gedetailleerde en bovenal levendige graphics spelen ook de haast betoverende muziek (hier live te horen) en de hilarische, kinderachtige stemmetjes een belangrijke rol. Het spel bevat geen geschreven of gesproken tekst, maar de geluidjes die de wezentjes maken (yoohoo!, aaaah!) dragen op unieke wijze bij aan de sfeer van het spel. Net zoals bij Machinarium zal ook de soundtrack van het spel als muziekalbum op de markt verschijnen. En groot gelijk hebben ze, want ook de muziek is gemaakt om van te genieten.

Amanita heeft ons weer diep geraakt. Botanicula is zonder enige twijfel de beste point ’n click game van 2012. Het is een heerlijk avontuur met humor, goede graphics en een prachtige soundtrack. Het is simpelweg ongelooflijk hoe men ons met een spelletje omtrent vijf simpele wezentjes toch zo kan treffen. Wij kunnen maar één ding zeggen: download deze game, je zult er geen spijt van krijgen.

Download:
Botanicula is voor acht euro te downloaden via Steam, de Mac App Store, GOG en de website van het spel zelf. Op moment van schrijven zijn de Steam versies van Botanicula, Machinarium en Samorost 2 (een andere game van Amanita Design) nog tien dagen als “Humble Bundle” te koop voor een zelf te bepalen bedrag (boven de vijf euro); het opgebrachte geld gaat naar een goed doel. Een iOS-versie van Botanicula is overigens nog niet aangekondigd, maar volgt ongetwijfeld.

Geef een reactie