BvG: Kooky, actiefilm a la Botanicula

Elke maand wisselen we een artikel uit met de website Bureau voor Gamers, een gamesblog dat zich bewust niet richt op de normale gamejournalistiek, maar op zoek gaat onbekende pareltjes en achtergrondinformatie. Ditmaal een recensie van de Tsjechische actiefilm Kooky.

Kooky is geen game, maar een prachtige avonturenfilm van de Tsjech Jan Svěrák uit 2010. De film kan vanaf deze week samen met het book, een mini-game en een heleboel artwork gedownload worden als iPad app. De reden dat ik hem toch review, is omdat ik de app onlangs kreeg van Jakub Dvorský, één van de geniën achter de magische Tsjechische game developer Amanita Design, bekend van Machinarium en Botanicula. Dvorský is tevens de tekenaar van de artwork voor het Kooky boek. Hoewel de games van Amanita en de film Kooky in principe weinig met elkaar te maken hebben is het opmerkelijk om te zien hoeveel te stijl van de film en van games met elkaar overeenkomt. Kooky speelt zich af op een vuilnisbelt en in een bos, waardoor het bijna de verfilming van Machinarium en Botanicula samen lijkt. Een prachtige film die fans van beide games ongetwijfeld zullen waarderen.


Kooky speelt zich af in het hoofd van een fantasierijk jongetje met astma. In een poging om zijn ziekte onder controle te krijgen, heeft zijn moeder al zijn stoffige speelgoed weggegooid. Ook zijn hoofdknuffel – iedereen die ooit jong was weet waar ik over praat, toch? – moest er aan geloven. De rode beer Kooky, gevuld met stro, werd zonder pardon in de afvalbak gegooid. Een rebelse reddingspoging mocht helaas niet meer baten; de volgende ochtend lag Kooky niet meer bij de jongen in bed. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij nog net een vuilniswagen wegrijden. Kooky is weg.

Wat volgt is een prachtig avontuur, waarin Kooky op de vuilnisbelt tot leven komt en vervolgens op zoek gaat naar zijn thuis. Tijdens zijn toch ontmoet hij allerlei bijzondere bosgeesten, die zelf verwikkeld lijken in een machtsstrijd om wie de grote beschermer van het bos wordt. Samen met de bijziende kapitein Goddamn, de oorspronkelijke beschermer van het bos, gaat Kooky op pad. Allereerst om de kapitein als visuele hulp bij te staan, maar later als vriend en trouwe kompaan. Het magische avontuur, dat de kijker langs prachtige omgevingen, mooi vormgegeven karakters en originele settings in het bos voert, wordt zo nu en dan abrupt afgebroken. Bij iedere astma-aanval word je weggerukt uit het kinderachtige, doch meeslepende verhaal, en zie je hoe de jongen tijdelijk zijn aandacht vestigt op zijn ziekte. Zodra zijn benauwdheid voorbij is, kan er weer worden gefantaseerd en gaat Kooky’s avontuur verder.

Opmerkelijk is de prachtige micro-wereld waarin Kooky en de bosgeesten leven. Elk personage is opgebouwd uit simpele voorwerpen, zoals eikels, knollen, gesmolten flessen en noten, en beweegt buitengewoon natuurlijk. Ook zijn de omgevingen mooi vormgegeven en goed gefilmd; je zit constant met je neus boven op de actief. Het is tevens bijzonder hoe de filmmakers bepaalde dieren zover hebben gekregen dat ze daadwerkelijk meedoen met de film.

Kortom, een film met een mooi verhaal, prachtige personages, knap camerawerk, mooie effecten en een buitengewoon vertrouwde Amanita Design-waardige stijl. Kooky is een feest voor je ogen; échte iCandy!

Download
iPad: Kooky for iPad, momenteel €3,99 (30% introductiekorting)

Geef een reactie